ETS2 prináša rozšírenie obchodovania s emisnými povolenkami

Koneční spotrebitelia elektriny a plynu by mali počítať s tým, že ceny za emisné povolenky budú od roku 2027 zohľadnené v cene komodít.

18. septembra 2024 bol v Zbierke zákonov SR publikovaný zákon č. 236/2024 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 414/2012 Z. z. o obchodovaní s emisnými kvótami a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „Zákon“), pričom sa zavádza nový systém obchodovania s emisiami skleníkových plynov pre sektory budov, dopravy a ďalšie odvetvia (ETS2).

Ciel a prostriedky znižovania emisií skleníkových plynov 

Hlavným nástrojom na znižovanie emisií skleníkových plynov vo veľkých priemyselných zariadeniach je európsky systém obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov (ďalej len „EU ETS“).

Európska únia a jej členské štáty sa legislatívne zaviazali, že do roku 2030 znížia úroveň emisií skleníkových plynov najmenej o 55 % oproti referenčnému roku 1990, pričom v rámci EU ETS má dôjsť k zníženiu o 62 % v porovnaní s rokom 2005.

Rozšírením EU ETS o odvetvie námornej dopravy a zavedením ETS2, sa má dosiahnuť zníženie emisií o 42 % do roku 2030 v porovnaní s rokom 2005.

Základné definície

 

Regulovaným subjektom, teda subjektom, ktorý bude plniť povinnosti vyplývajúce zo Zákona, bude právnická alebo fyzická osoba, ktorá vykonáva činnosť uvedenú v Prílohe č. 1 tabuľke B k Zákonu a ktorá uvádza palivo na trh.

Uvedením paliva na trh je uvedenie do daňového voľného obehu alebo použitie na účely oslobodené od dane alebo vznik daňovej povinnosti.

Palivom je minerálny olej, elektrina, uhlie a zemný plyn.

Činnosťou uvedenou v Prílohe č. 1 tabuľke B k Zákonu je napr. uvádzanie palív, ktoré sa používajú na účely spaľovania v odvetví budov, odvetví cestnej dopravy a ďalších odvetviach uvádzaných na trhu.

V súčasnosti sú z ETS2 vylúčené palivá ako rašelina, odpad používaný ako palivo, palivá pochádzajúce z odpadu, pevná biomasa (drevo) a drevené uhlie z dreva.

Povinnosti regulovaných subjektov

 

Regulované subjekty musia do konca roka požiadať o vydanie povolenia na emisie skleníkových plynov.

Do 30. apríla 2025 musia nahlásiť svoje historické emisie za rok 2024. Správa za rok 2025 by mala byť overená nezávislým overovateľom, ktorým je podnikateľ akreditovaný Slovenskou národnou akreditačnou službou alebo akreditačným orgánom iného členského štátu.

Povinnosť odovzdať kvóty (t.j. jedna tona emisie, ktorú je subjekt povolený vypustiť počas určitej doby, ak ide o emisie skleníkových plynov, jedna tona ekvivalentu oxidu uhličitého) za vypustené emisie skleníkových plynov nebola do Zákona transponovaná.

Marketingový formulár

Pridajte sa k viac ako dvom tisícom manažérov a získajte prístup k newsletteru, ktorý vašej firme dodá energiu.

Raz mesačne a bez spamu: užitočné informácie z oblasti energetiky špeciálne pre firmy, rady ako ušetriť na nákupe, návody ako efektívne riadiť náklady na spotrebu.

Odoslaním formulára súhlasíte so spracúvaním údajov na marketingový účel a vyhlasujete, že ste sa oboznámili s Informáciami o spracúvaní osobných údajov.

Dôsledky pe konečných spotrebiteľov

 

Na konečných spotrebiteľov elektriny,  zemného plynu, minerálneho oleja a uhlia a sa povinnosti vyplývajúce zo Zákona priamo nevzťahujú, avšak pravdepodobne budú (závisí od zavedenia povinnosti odovzdať kvóty) ovplyvnení nepriamo, a to prostredníctvom prenesenia cien emisných kvót do cien príslušných komodít.

Keďže v súlade so smernicou Európskeho parlamentu a Rady 2003/87/ES by sa prvýkrát mali emisné kvóty odovzdať za kalendárny rok 2027. To by znamenalo, že v koncových cenách komodít zahrnutých do ETS2, by už mohla byť zohľadnená cena za emisie skleníkových plynov. Aktuálne by to mohlo ovplyvniť viacročné kontrakty, ktoré majú presah do roku 2027.

Ako dodávateľ zemného plynu a elektriny, ktorý bude regulovaným subjektom v zmysle Zákona, budeme našich zákazníkov priebežne informovať o aktuálnom vývoji v tejto téme.

Zistite viac o energiách

Domácnosti budú platiť za emisné povolenky

Od roku 2027 sa zavádzajú emisné kvóty aj na bežné rezidenčné budovy vykurované plynom. Zvýšené náklady sa prejavia nárastom ceny plynu od doávateľa, ktorý si nákup kvót započíta do ceny plynu na vykurovanie.

Modernizácia distribučných sietí je nevyhnutná

Európske distribučné siete potrebujú naliehavú modernizáciu, ktorá je nevyhnutná z viacerých dôvodov. Zvýšené investície, ale na konci dňa prinesú zníženie nákladov. Dôvodom je očakávaný prudký nárast spotreby elektriny spojený s prechodom na elektromobilitu, digitalizáciu spoločnosti a kľúčovú…

Porovnanie vybraných cenníkov neregulovaných dodávok elektriny a plynu

Zistili a porovnali sme za vás ceny neregulovanej dodávky elektriny a plynu u najväčších dodávateľov na Slovensku. ELGAS je stále najlacnejší.

Naša férová ponuka pre podnikateľov

Stabilita

Stabilita

Viac než 10-ročné skúsenosti na trhu a preverená stabilita zabezpečia kontinuálne dodávky energie, na ktoré sa môžu naši klienti spoľahnúť.

Výhodná cena

Výhodná cena

Dlhoročné skúsenosti a flexibilná štruktúra firmy nám umožňujú ponúknuť služby za výhodnejšie ceny.

Úspora energie

Úspora energie

Naše služby vám prinesú reálnu výhodu v podobe ušetrenej energie a v konečnom dôsledku aj v úspore firemných nákladov.

Ľudskosť

Ľudskosť

Vyznávame individuálny prístup k zákazníkom. U nás sa rozprávate s konkrétnym človekom, ktorý vás vypočuje a snaží sa vám pomôcť.