SPOT výhodný dnes a perspektívne aj v nasledujúcom roku

SPOT výrazne šetril náklady na elektrinu v I. polroku 2024. Predpokladáme, že aj v roku 2025 ponúkne zaujímavé benefity zákazníkom, ktorí ocenia slobodu odberu a maximálnu transparentnosť.

Vývoj cien na krátkodobom tzv. SPOT-ovom trhu v priebehu prvého polroka 2024 umožnil zákazníkom dosiahnuť úspory voči fixným cenám na dodávku v roku 2024 z cien podľa posledného kvartálu 2023. 

SPOT sa ukazuje výhodnejší

V poslednom kvartáli roku 2023 sa produkt ročnej dodávky elektriny na rok 2024 obchodoval na burze EEX v rozmedzí 95 – 148 EUR/MWh. K tejto cene je potrebné ešte propočítať obchodnú prirážku konkrétneho dodávateľa.

Na druhej strane tu máme vývoj krátkodobého trhu s elektrinou, kde sa SPOT vyvíjal veľmi dynamicky a dosahoval výrazné rozdiely. Od najnižšej zápornej ceny -146 do maxima 325 EUR/MWh, pritom priemer hodinových cien za prvý polrok bol 73 EUR/MWh. Samozrejme, aj k tejto cene je potrebné pripočítať obchodnú prirážku konkrétneho dodávateľa.

Vývoj SPOT-ovej ceny elektriny

Z pohľadu zákazníka

Ako to následne vyzerá z pohľadu zákazníka sme sa pozreli na konkrétnom príklade.

Vzali sme si priebeh spotreby bežnej kovovýrobnej firmy, ktorej spotreba sa pohybuje do 200 Wh za rok. Firma má nainštalované priebehové meranie, takže dokážeme úplne presne rozpočítať náklady na spotrebovanú elektrinu podľa aktuálnych cien na SPOT-ovom trhu.

Náklady pri SPOT-e s obchodnou prirážkou 24,50 eur/MWh boli za I. polrok 9.296 eur

Náklady pri FIX-nej cene, ktorú dostal ponúknutú v závere roku 2023 180 EUR/MWh by boli v tom istom období 16.110 EUR/MWh.

Tým, že zákazník sa rozhodol v roku 2024 využívať SPOT-ový produkt, ušetrili sme mu v nákladoch na dodávku 6.800 EUR len za prvý polrok roku 2024, čo je v porovnaní s FIX-nou cenou takmer 42% úspora.

 

Porovnanie SPOT-u a FIX-u v roku 2024

EXTRA výhody SPOT-u od ELGAS-u

Okrem faktu, že zákazník platí objektívnu trhovú SPOT cenu za elektrinu s transparentnou obchodnou prirážkou, získava od nás celý rad výhod.

Žiadne sankcie za nadodber či pododber tzv. TAKE or PAY

Naši zákazníci využívajúci náš produkt SPOT nemajú žiadne obmedzenia v spotrebe. Jednoducho odoberú toľko elektriny a plynu koľko potrebujú a kedy potrebujú. Platia vždy za aktuálnu trhovú cenu, bez nutnosti rizikových obchodných prirážok.

Výber doby platnosti zmluvy

Ponúkame zákazníkom možnosť uzavrieť zmluvu na dobu určitú aj neurčitú. Nechávame zákazníkom úplnú slobodu v rozhodovaní a sme pripravení pomôcť im rýchlo reagovať, ak sa vývoj na trhu otočí. Samozrejme, dôveru v nás pri podpise zmluvy na dobu určitú zohľadníme vo zvýhodnenej obchodnej prirážke.

Žiadne veľké plánovanie

Ak nemáte špecialistu na energetiku, ktorý by sledoval vývoj spotreby, alebo máte kolísavý odber podľa zákaziek, nie je jednoduché predikovať spotrebu elektriny vo firme. Extra výhodné riešenie prináša produkt SPOT tým zákazníkom, ktorí využívajúcim fotovoltaiku, kedy ich spotreba závisí od aktuálneho slnečného svitu a teda ovplyvňuje odber potrebnej energie zo siete. Práve preto sa javí vhodným riešením netrápiť sa plánovaním odberu a nemať obavy z nedodržania zmluvného objemu a priebehu spotreby.

Veľkí aj malí – všetky firmy a organizácie od nás môžu dostať SPOT

V ELGAS-e ponúkame výhody SPOT-u všetkým biznis zákazníkom bez ohľadu na ich veľkosť spotreby. Nemusíte mať obavu, že je to len produkt pre najväčších odberateľov. Máme zákazníkov medzi autoservismi, prenajímateľmi priestorov alebo veľkými priemyselnými podnikmi. Ideálne je, ak odberné miesto má inštalované priebehové meranie tzv. IMS, ale poradíme si s vyhodnotením aj v prípade ročného odpočtu.

SPOT na odber elektriny a plynu je v ELGAS-e skutočne pre každého! S úplnou slobodou odberu, bez záväzkov aj na dobu neurčitú a bez strachu z vyúčtovania ročnej spotreby. Vyplňte náš kontaktný formulár a radi vám obratom a bez akýchkoľvek záväzkov predstavíme výhody SPOT-u aj pre vašu firmu.

Rok 2025

Naše analýzy hovoria, že aj v roku 2025 prinesie SPOT zákazníkom zaujímavú prémiu v podobe nižších cien v porovnaní s FIX-nými produktmi a to aj s ohľadom na benefity SPOT produktu od nás. Práve výkyvy počasia a dopytu po výrobkoch môžu pri vysokých cenách elektriny viesť k zníženiu spotreby, čo môže následne spôsobiť ročné vyrovnanie nákladov, ktoré môže predstavovať až desiatky percent z celkových ročných výdavkov na elektrinu.

Marketingový formulár

Pridajte sa k viac ako dvom tisícom manažérov a získajte prístup k newsletteru, ktorý vašej firme dodá energiu.

Raz mesačne a bez spamu: užitočné informácie z oblasti energetiky špeciálne pre firmy, rady ako ušetriť na nákupe, návody ako efektívne riadiť náklady na spotrebu.

Odoslaním formulára súhlasíte so spracúvaním údajov na marketingový účel a vyhlasujete, že ste sa oboznámili s Informáciami o spracúvaní osobných údajov.

Zistite viac o energiách

Porovnanie vybraných cenníkov neregulovaných dodávok elektriny a plynu

Zistili a porovnali sme za vás ceny neregulovanej dodávky elektriny a plynu u najväčších dodávateľov na Slovensku. ELGAS je stále najlacnejší.

Ako vypovedať zmluvu na dodávku elektriny a plynu krok za krokom

Ukončenie zmluvy na dodávku nie je veda. Treba poznať niekoľko dôležitých faktov a potom môže prebehnúť hladko a s úsmevom.

Čo robiť, ak vám dodávateľ zmení cenu elektriny alebo plynu

Oznámenie zmeny ceny dodávky elektriny a plynu má svoje pravidlá. Dôležité je, že zmena či jej neoznámenie dáva zákazníkovi možnosť ukončiť zmluvu.

Naša férová ponuka pre podnikateľov

Stabilita

Stabilita

Viac než 10-ročné skúsenosti na trhu a preverená stabilita zabezpečia kontinuálne dodávky energie, na ktoré sa môžu naši klienti spoľahnúť.

Výhodná cena

Výhodná cena

Dlhoročné skúsenosti a flexibilná štruktúra firmy nám umožňujú ponúknuť služby za výhodnejšie ceny.

Úspora energie

Úspora energie

Naše služby vám prinesú reálnu výhodu v podobe ušetrenej energie a v konečnom dôsledku aj v úspore firemných nákladov.

Ľudskosť

Ľudskosť

Vyznávame individuálny prístup k zákazníkom. U nás sa rozprávate s konkrétnym človekom, ktorý vás vypočuje a snaží sa vám pomôcť.